Basilikum

Ocium basilicum

Kort om Basilikum:

Basilikum er en urte tilhørende mynte familien, den kommer i over 40 varianter, men få av dem er særlig kjent. Varianten som de fleste kjenner til er den søte varianten med det vitenskapelige navnet Ocimum basilicum, på norsk referert til som «søt basilikum» eller som regel bare «basilikum» . Dens særegne smak og aroma har sikret urten en varig popularitet rundt om i verden. Smaken er blitt beskrevet som rik og krydret, mildt pepperaktig med spor av mynte. Denne  urten har uten tvil vært med på å sette en ekstra smak i mange av dine middager.

Basilikum er en mye brukt plante som har sitt opphav fra India. Bladene sitter parvis oppover stengelen og har en bred, oval form som ender i en spiss. Smaken er mild og karakteristisk søtaktig og er derfor ypperlig til tomat- og pastaretter, salater og eggeretter. Smaken av basilikum blir forsterket ved oppvarming!

Visste du at: Basilikum hjelper til å holde fluene borte! 

Artikkelen fortsetter under videoer og annonse.

Dyrk basilikum helt uten jord

 

Dyrk din egen basilikum du også

Kjøp urtedyrker med basilikum

Basilikum i mat + høstetips

 

Dyrk din egen basilikum du også

Kjøp urtedyrker med basilikum

pakketilbud med alt du trenger for å komme igang

Inkludert jordfri urtedyrker, leirkuler, vermikulite, næring, basilikum grønn og basilikum rød rubin frø + nettstøtte med steg for steg veiledning og egen innlogging.

Mer om Basilikum

Basilikum er en selvfølge i mange italienske og thailandske retter og er  er den viktigste ingrediensen i pesto. Den  komplimenterer både hvitløk og tomat svært godt. Basilikum gjør seg veldig godt i både supper, sauser dressinger og majoneser og hører naturlig til i mange velsmakende retter. Om du velger å ikke dyrke basilikumen selv, men kjøpe den på butikken så sørg for å velge bunter som har en frisk grønn farge. Unngå bunter med mørke eller gule flekker. Tørket basilikum kan godt kjøpes i glass. Fersk basilikum har utvilsomt mer smak, men forskjellen på fersk kjøpe basilikum og tørket kjøpe basilikum er ikke veldig stor. Hjemme produsert fersk basilikum har derimot normalt betydelig mer smak.

Det er ulike meninger om hvorvidt basilikum er en årlig eller flerårig plante. Dette kommer av at den i de fleste tempererte klimaer i praksis oppfører seg som en årlig plante fordi den ikke kan leve året igjennom i de harde nordlige strøk. Imidlertid er basilikum flerårig og kan derfor vare i flere år innendørs bare den får godt nok med lys og varme. Basilikum kan vokse svært fort og vokser mye bedre om den blir trimmet.

 


Ved dyrking ute må du være oppmerksom på at basilikum er en lunefull plante. Midt på dagen kan den fort få det for varmt og solen svir gjerne bladene om den ikke blir tildekket, om natten derimot skal temperaturen helst ikke gå under 15 grader. Unge planter er også sårbare for vind. Det er likevel fult mulig å dyrke planter i krukker og kar som settes innendørs over natten.

 

Fordi basilikum frø er svært små får du best resultat om du sår dem  i en  boks med ett  svært lett dekke av jord over. Fyll  nok vann i boksen (men ikke mere) til at jorden trekker til seg fuktigheten og det såvidt viser seg en vått flekk på toppen . Noen hevder at planten får en bedre start dersom de blir vannet med nedkjølt urtete rett etter at du ser de første skuddene med frøblader. Når plantene er omtrent tre centimeter høye bør du tynne slik at hver plante er ca to centimeter fra hverandre. Vent til basilikum plantene er minst 10 cm høye og har minst to sett med ekte blader før du planter dem om. Basilikum foretrekker lys fruktbar og noe tørr jord, vær spesielt oppmerksom på at du ikke vanner for mye da dette fort kan føre til råte. Mange mener at en standard 4 tommers potte er den perfekte størrelsen for en enkelt plante, men om du ønsker å dyrke den tettere går det godt med 5.

Hvordan høste basilikum:

Å knippe av noen blader vil ofte føre til at planten blir mer «buskete» og dermed gir bedre avling, og knipper du av toppen vil den ofte sette to nye toppskudd. Selv om basilikumblomster er spiselige anbefales det å  høste bladene før planten blomstrer, ettersom de fleste synes de ungebladene er langt mer velsmakende. Eldre blader kan bli litt seige og ta opp i seg en noe bitter smak.

 

Bladene kan bli høstet som hele planter, noen greiner eller bare noen blader av gangen. Det beste er å høste de største bladene først. Hvis du høster/kutter plantens stengler med noen ukers mellomrom, vil dette stimulerer til ny vekst og forsinke blomstringen. Du kan fint kutte den ned til bare noen centimeter over bakken for å få flere avlinger av samme plante.

 

Basilikum kan brukes umiddelbart eller tørkes for seinere bruk. Velger du å tørke dem, henger du dem i bunter på ett tørt og helst mørkt sted.

Ønsker du å lagre den «fersk» kan du pakke den inn i fuktig tørkepapir og lagre den i kjøleskapet i inntil en uke. En annen måte å oppbevare den på er å pakke dem i isbit-skuffer sammen med vann for så å fryse dem. Ved behov kan man så legge til disse «is-terningene» direkte i supper og sauser.

Basilikum frø er levedyktige i ca 8 år etter innhøsting og er svært små. Det går så mye som 23000 basilikum frø på ett gram. Ønsker du å høste frø må du tillatte at noen av de sterkeste plantene blomstrer. Lar du blomsten bare stå vil planten selv-så seg.

Det antas at basilikum oppsto i Hunan regionen i Kina og at den spredte seg til Egypt via India. I India ble Basilikum forbundet med Tulasi, konen til den hinduistiske guden, Vhisnu.   Det ble sagt at når hun kom tilbake til jorden skule hun ta form som en basilikum. Derfor ble den holdt hellig og hinduer var raske med å be om tilgivelse hvis de berørte den. I Egypt ble den brukt som en av flere viktige urter i balsameringen av mumier.

I løpet av antikken ble urten kjent i Hellas der det ble spunnet en legendarisk myte rundt den som en kur mot bit av en drage-lignende skapning kjent som «basilisk» Denne skapningen skulle ha hodet  til en hane, kroppen til en slange, og vingene til en flaggermus. Basilikum ble sagt å være den eneste kuren for ett bitt av denne skapningen. Legende forteller videre at hvis du så «basilik» i øynene ville du umiddelbart dø. På grunn av sin påståtte effekt mot denne mytiske skapningen, ble basilikum også tillagt medisinske egenskaper mot bit og stikk også av  virkelige dyr. Romerne trodde videre at den bare ville få sin medisinske virkningen dersom den som sådde

den bannet mens planten ble sådd. Til denne dag, betyr fremdeles den franske frasen for å plante basilikum «semer le basilic» også «å bable og fantasere»  I Romania er det en gammel skikk at hvis en gutt aksepterer en kvist basilikum fra en jente, er han forpliktet til å gifte seg med henne. I de fleste land har basilikum vært en «kongelig» urte. Basil betyr på gresk Konge eller kongelig. Dette kan hende fordi det i mange regioner ble brukt basilikum i parfymer som var reservert for konger.

Som mange urter og grønnsaker, har basilikum antioksidante egenskaper som bidrar til å holde oss friske. Den er full av oljer som hemmer bakterievekst og essensen av oljen fra basilikum har vist seg å ha en evne til å bekjempe noen sykdomsfremkallende bakterier som har blitt resistente mot behandling av antibiotika. Basilikum inneholder også stoffers om kan være med å drepe smittsomme bakterier som forårsaker diare. Noen ernærings veiledere anbefaler derfor å bruke basilikum i salatdressinger for å redusere faren for å få diare forårsaket av bakterier fra grønnsaker. Basilikum har også vist anti-inflammatoriske egenskaper, noe som kan gjøre den til en god urte å konsumere for mennesker plaget med leddgikt. En olje i basilikum kalt Eugenol blokkerer nemlig aktiviteten av et enzym i kroppen som kalles cykloosygenase. Ensymet vil normalt føre til hevelser i kroppen hos mennesker plagget med leddgikt.

Basilikum er en kilde til vitamin K, jern, vitamin A, mangan, magnesium, og vitamin C.

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.