Rett høsteteknikk

Riktig høste teknikk er avgjørende for videre vekst av plantene dine., og varierer fra plante til plante. De kan deles inn i tre måter; Fra bunn, fra topp eller knipe av blomst eller frukt.

 

Høsting fra topp.

 

Høsting fra bunnen.

 

Høsting av blomst og frukt.

 

Nedenfor finner du en liste over urter og grønnsaker som er populær å dyrke inne.

Høstes etter 3 - 5 uker Høstes etter 5 - 8 uker Høstes etter 8 - 12 uker

Høstes etter 3 - 5 uker:

Mizuna

Visste du at:

Det er de saftige bladene og stilken som er grunnen til navnet, som på japansk betyr “saftig grønnsak”.  

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Tatsoi

Visste du at:

Når tatsoi blir blandet med andre planter og urter, blir både smaken og næringsinnholdet forsterket.  

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Karse

Visste du at:

Karse taper smaken dersom den varmes og er derfor ikke egnet til koking.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Sennepsspinat

Visste du at:

Sennepspinaten styrker både kroppens balanseevne og hjernen for bedre konsentrasjon!

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Brønnkarse

Visste du at:

Det sies at brønnkarsen er den sunneste av alle grønnsaker. Naturens egen supergrønnsak!

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Koriander Konfetti

Visste du at:

For å bevare smaken til bladene bør de ikke tilsettes i matlagingen før i siste øyeblikk.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Hvit Sennep

Visste du at:

De hvite sennepsfrøene blir også brukt innen dagens medisin, deriblant til å behandle forkjølelse.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Hodekål

Visste du at:

Visste du at: Hodekålen er fattig på kalorier og samtidig en god kilde til vitamin C.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Kinesisk Bladkål

Visste du at:

Bladene er best etter bare kort tid i pannen. De vil da beholde den knasende effekten som  vil avta om de blir utsatt for varme lenge.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Ruccola

Visste du at:

Hvis du synes ruccolaen er for sterk eller bitter, kan du legge bladene i lunkent vann i 15 min for å mildne smaken.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Høstes etter 5 - 8 uker

Kjørvel

Visste du at:

 Kjørvel er en av de fire urtene som kalles “fines herbes” i det franske kjøkkenet.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Koriander

Visste du at:

I våre dager blir koriander av og til brukt for å dempe vond smak på medisiner.

Høstes fra bunnen. 

Finn ut mer.

Sar

Visste du at:

Sarplanten har vært brukt som medisin og skal hjelpe på fordøyelsen.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer

Basilikum

Visste du at:

Basilikum hjelper til å holde fluene borte. Og  kan bli en kjempestor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Vill Ruccola

Visste du at:

Unge blader er mildere i smaken enn de eldre. Legges bladene i litt vann blir smaken mildere.

Høstes fra bunn.

Finn ut mer.

Salvie

Visste du at:

Historisk sett har salvieplanten vært en viktig medisinplante og ordet salvare  betyr å helbrede.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Glattbladet Persille

Visste du at:

Tidligere ble persille brukt for å lindre bakrus. I tillegg er planten en veldig god kilde til jern!    

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Basilikum rød rubin

Visste du at:

Basilikum Rød Rubin er godt egnet til frysing. Basilikum kan bli en kjempe stor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Basilikum Kanel

Visste du at:

Basilikumplanten er faktisk  en tropisk plante og kan bli en kjempestor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Dill

Visste du at:

Te laget av dill skal ha en positiv effekt mot magebesvær, hikke og søvnløshet.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Rosmarin

Visste du at:

Romerne kalte planten for ros marinus, som på norsk betyr “havets dugg”.

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Kruspersille

Visste du at:

Ved varmebehandling hjelper kruspersillen til å fremheve andre smaker!

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Sitronmelise

Visste du at:

Om sitronmelisse tørkes mister den både smaken sin og dens medisinske effekt.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Høstes etter 8 - 12 uker

Søt Merian

Visste du at:

I Tyskland er merian brukt som pølsekrydder  og er derfor omtalt som «pølsegress» i Norge.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Mynte

Visste du at:

Maur følger lukten sin når de går og om en legger et mynteblad i veien, blir maurene desorientert.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Engsyre

Visste du at:

Dette er ikke en vanlig krydderurt i norske butikker, og er ekstra spennende å dyrke!

Høstes fra bunnen.

Finn ut mer.

Bladmynte

Visste du at:

Bladmynte erstatter mange steder vanlig mynte i drinken mojito og er  også god i te.

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Jalapeno

Visste du at:

Det er mer vitamin C i jalapeno enn i appelsin! Jalapeno er er fantastisk krydder.

Høstes ved å knippe av frukten.

Finn ut mer.

Oregano

Visste du at:

Oregano bør tilsettes på slutten av koketiden for å ikke ødelegge smaken!

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Timian

Visste du at:

Te avkokt  på timian skal være et godt middel mot forkjølelse og kikhoste!

Høstes ved å klippe av toppen.

Finn ut mer.

Kamille

Visste du at:

Det er duften som har gitt navnet til blomsten hvor det fra gresk kan oversettes til “jordeple”.

Høstes ved å knipe av blomstene.

Finn ut mer.

Lavendel

Visste du at:

Lavendelen skal holde bladlus borte fra roser og gir selv fra seg en god lukt.

Høstes fra bunnen etter blomstring.

Finn ut mer.

Partnere

Teig er blitt til takket være økonomisk støtte og veiledning fra:

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.