Lær å dyrk i vinduskarmen

Jeg lærer deg steg for steg hvordan du lykkes med å dyrke egne urter og grønnsaker i vinduskarmen. Hele opplegget gjennomføres på nett og du kan følge med når det passer deg best. Jeg vise deg steg hvordan du går frem for å lykkes på kun på 1 til 5 minutter i uken.

Hvordan så ditt første frø

Den første uken tar det 5 minutter å komme igang det er akkurat når du sår frøet. Deretter er det bare høstingen som gjenstår.

Hvordan utnytte lyset

Jeg viser deg hvordan du utnytter lyset for maksimal vekst slik at du raskt får et godt resultat og noe å spise.

Hvordan høste rett

Jeg viser deg hvordan du høster på en måte som gjør at planten din vokser videre slik at du kan høste mange ganger av samme plante.

Fagansvarlig

Kurset er ledet av fagansvarlig Jørn Hammer. Jørn er utdannet naturfaglærer med en spesialisering fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Økologiske skolehager og Bærekraftig læring. Jørn har 5 års erfaring med dyrking på kjøkkenbenken.

Prkatisk kurs med mulighet for kursbevis

Kurset er først og fremst praktisk og vil gjøre at du lykkes med å dyrke egne urter og grønnsaker i vinduskarmen.Etter fullførte kurs er det frivillig å avlegge en test. Kurset er først og fremst praktisk vil gjøre at du lykkes med å dyrke egne ureter og grønnsaker i vinduskarmen.

Hvem passer det for?

Det passer for alle som har lyst til å dyrke urter og grønnsaker i vinduskarmen, men som ikke vet helt hvordan man kommer igang.

Steg for steg

Gjennom bilder, video og tekst viser jeg deg steg for steg hvordan du lykkes med hver enkelt plante. 

1 -5 minutter

Det tar 5 minutter å så dine første frø deretter tar det ca 1 minutt i uken. De fleste velger imidlertid å bruke mye mer tid etterhvert som man får smaken på det.

Tema

De spesielt interesserte vil også få muligheten til å lære hva som skjer i planen i de ulike fasene og hvorfor de ulike tingene er viktig. Første tema er: Hva er et frø?

Lær å dyrk i vinduskarmen

Jeg lærer deg å dyrke i vinduskarmen på under 5 minutter i uken. 10 dagers pengene tilbake garanti er du ikke fornøyd får du pengene tilbake uten spørsmål.

Ofte stilte spørsmål

Selve kurset kan gjennomføres på 1 til 5 minutter i uken inkludert tiden du bruker på å så og høste selv. De fleste blir imidlertid fort engasjert og velger å bruke lenger tid.

Ja, du trenger noen potter, litt jord og noen frø. Noen velger også å kjøpe seg et vekst lys og mer avansert utstyr men det er ikke nødvendig. 

Nei, kurset kan gjennomføres akkurat når det passer for deg. Du vil få tilgang til en egen side der du kan logge deg på og starte akkurat der du slapp sist.

Partnere

Den Lille Gartner er blitt til takket være veiledning og økonomisk støtte fra:

"“Vi høster av salaten vår hver eneste dag, ungene elsker å ha det på skiven, selv liker jeg best å dyrke chili""

Øyvind
Småbarnsfar og vindusdyrker

"“Jørn er genuint interessert i å lære bort alt han kan om dyrking og er spesielt opptatt av at barn og unge skal lære.”"

Beate
Barne og ungdomsarbeider.

"“Jørn er en retorikkens mester og forklarer ting på en måte som gjør at du skjønner det med en eneste gang.”"

Marta
Småbarnsmor og portifoli manager

Planter du kan dyrke i vinduskarmen:

Høstes etter 3 - 5 uker Høstes etter 5 - 8 uker Høstes etter 8 - 12 uker

Høstes etter 3 - 5 uker:

Mizuna

Visste du at:

Det er de saftige bladene og stilken som er grunnen til navnet, som på japansk betyr “saftig grønnsak”.  

Høstes fra bunnen.

Tatsoi

Visste du at:

Når tatsoi blir blandet med andre planter og urter, blir både smaken og næringsinnholdet forsterket.  

Høstes fra bunnen.

Karse

Visste du at:

Karse taper smaken dersom den varmes og er derfor ikke egnet til koking.

Høstes fra bunnen.

Sennepsspinat

Visste du at:

Sennepspinaten styrker både kroppens balanseevne og hjernen for bedre konsentrasjon!

Høstes fra bunnen.

Brønnkarse

Visste du at:

Det sies at brønnkarsen er den sunneste av alle grønnsaker. Naturens egen supergrønnsak!

Høstes fra bunnen.

Koriander Konfetti

Visste du at:

For å bevare smaken til bladene bør de ikke tilsettes i matlagingen før i siste øyeblikk.

Høstes fra bunnen.

Hvit Sennep

Visste du at:

De hvite sennepsfrøene blir også brukt innen dagens medisin, deriblant til å behandle forkjølelse.

Høstes fra bunnen.

Hodekål

Visste du at:

Visste du at: Hodekålen er fattig på kalorier og samtidig en god kilde til vitamin C.

Høstes fra bunnen.

Kinesisk Bladkål

Visste du at:

Bladene er best etter bare kort tid i pannen. De vil da beholde den knasende effekten som  vil avta om de blir utsatt for varme lenge.

Høstes fra bunnen.

Ruccola

Visste du at:

Hvis du synes ruccolaen er for sterk eller bitter, kan du legge bladene i lunkent vann i 15 min for å mildne smaken.

Høstes fra bunnen.

Lær å dyrk i vinduskarmen

Jeg lærer deg å dyrke i vinduskarmen på under 5 minutter i uken. 10 dagers pengene tilbake garanti er du ikke fornøyd får du pengene tilbake uten spørsmål.

Høstes etter 5 - 8 uker

Kjørvel

Visste du at:

 Kjørvel er en av de fire urtene som kalles “fines herbes” i det franske kjøkkenet.

Høstes fra bunnen.

Koriander

Visste du at:

I våre dager blir koriander av og til brukt for å dempe vond smak på medisiner.

Høstes fra bunnen. 

Sar

Visste du at:

Sarplanten har vært brukt som medisin og skal hjelpe på fordøyelsen.

Høstes ved å klippe av toppen.

Basilikum

Visste du at:

Basilikum hjelper til å holde fluene borte. Og  kan bli en kjempestor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Vill Ruccola

Visste du at:

Unge blader er mildere i smaken enn de eldre. Legges bladene i litt vann blir smaken mildere.

Høstes fra bunn.

Salvie

Visste du at:

Historisk sett har salvieplanten vært en viktig medisinplante og ordet salvare  betyr å helbrede.

Høstes ved å klippe av toppen.

Glattbladet Persille

Visste du at:

Tidligere ble persille brukt for å lindre bakrus. I tillegg er planten en veldig god kilde til jern!    

Høstes fra bunnen.

Dill

Visste du at:

Te laget av dill skal ha en positiv effekt mot magebesvær, hikke og søvnløshet.

Høstes fra bunnen.

Rosmarin

Visste du at:

Romerne kalte planten for ros marinus, som på norsk betyr “havets dugg”.

Høstes fra bunnen.

Kruspersille

Visste du at:

Ved varmebehandling hjelper kruspersillen til å fremheve andre smaker!

Høstes fra bunnen.

Sitronmelise

Visste du at:

Om sitronmelisse tørkes mister den både smaken sin og dens medisinske effekt.

Høstes ved å klippe av toppen.

Basilikum rød rubin

Visste du at:

Basilikum Rød Rubin er godt egnet til frysing. Basilikum kan bli en kjempe stor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Basilikum Kanel

Visste du at:

Basilikumplanten er faktisk  en tropisk plante og kan bli en kjempestor busk.

Høstes ved å klippe av toppen.

Høstes etter 8 - 12 uker

Søt Merian

Visste du at:

I Tyskland er merian brukt som pølsekrydder  og er derfor omtalt som «pølsegress» i Norge.

Høstes ved å klippe av toppen.

Mynte

Visste du at:

Maur følger lukten sin når de går og om en legger et mynteblad i veien, blir maurene desorientert.

Høstes ved å klippe av toppen.

Engsyre

Visste du at:

Dette er ikke en vanlig krydderurt i norske butikker, og er ekstra spennende å dyrke!

Høstes fra bunnen.

Bladmynte

Visste du at:

Bladmynte erstatter mange steder vanlig mynte i drinken mojito og er  også god i te.

Høstes ved å klippe av toppen.

Jalapeno

Visste du at:

Det er mer vitamin C i jalapeno enn i appelsin! Jalapeno er er fantastisk krydder.

Høstes ved å knippe av frukten.

Oregano

Visste du at:

Oregano bør tilsettes på slutten av koketiden for å ikke ødelegge smaken!

Høstes ved å klippe av toppen.

Timian

Visste du at:

Te avkokt  på timian skal være et godt middel mot forkjølelse og kikhoste!

Høstes ved å klippe av toppen.

Kamille

Visste du at:

Det er duften som har gitt navnet til blomsten hvor det fra gresk kan oversettes til “jordeple”.

Høstes ved å knipe av blomstene.

Lavendel

Visste du at:

Lavendelen skal holde bladlus borte fra roser og gir selv fra seg en god lukt.

Høstes fra bunnen etter blomstring.

Partnere

Den Lille Gartner er blitt til takket være veiledning og økonomisk støtte fra:

I media

Jørn er omtalt i media som en pioner innen urbant landbruk og innendørsdyrking. Jørn står bak gartnerbutikken DenLilleGartner.no og merkevaren FreshGarden som er tilsalgs i butikker over hele landet. Jørn fremmer både økologisk dyrking og dyrking basert på vannkultur.

Brukerstyrt innovasjon

Jørn  har gjennom brukerstyrt innovasjon funnet frem til hvordan flest mulig kan lykkes med å dyrke litt av sin egen mat. En designer, apputvikler, arkitekt, bærekraftskonsulent og økonom skapte i sammspill med anerkjente Design Region Bergen konseptet TEIG® på NHH og UIB.

Aktiv i grundermiljøet.

Jørn er aktiv i grundermiljøet og jobber tett med forretningsutviklere fra anerkjente innkubatorer og Innovasjon Norge.  Her fra Industriutviklingvest i samtale om TEIG® med kronprins Haakon Magnus, foretningsutvikler Børge Brundtland og Grunder Øystein Veland. 

Lær å dyrk i vinduskarmen

Jeg lærer deg å dyrke i vinduskarmen på under 5 minutter i uken. 10 dagers pengene tilbake garanti er du ikke fornøyd får du pengene tilbake uten spørsmål.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.